”Sara”

17.11.2020

African Carella on tänä vuonna kunnia toimia Väkivaltaobservatorion puheenjohtajajärjestönä. Vuoden 2020 Valoa, ei väkivaltaa – kampanja nostaa esille maahan muuttaneiden ja rodullistettujen naisten kohtaamaa vihapuhetta. African Care keskusteli kolmen maahan muuttaneen naisen kanssa vihapuheesta ja sen vaikutuksista heidän elämäänsä. Naisten haastatteluissa käy ilmi vihapuheen, rasismin ja muun syrjinnän toisiinsa linkittynyt suhde. Haastateltujen nimet on muutettu yksityisyyden suojan turvaamiseksi. 

Lähi-idästä suomalaiseen pienempään kaupunkiin ensin muuttanut Sara kertoo kaiken sujuneen aluksi melko hyvin: ihmiset olivat ymmärtäväisiä ja ystävällisiä. Sen sijaan Saralle oli “iso shokki”, kun hän perheineen muutti isompaan kaupunkiin oltuaan jo yli 10 vuotta Suomessa. Sara on esimerkiksi liikkuessaan lapsensa kanssa kauppakeskuksessa tai kaupoissa saanut osakseen vihaisia katseita, ala-arvoisia toiseuttavia kommentteja ja kerran jopa fyysistä väkivaltaa. Saran suomen taito on erinomainen, mutta toisinaan hän onnellinen siitä, ettei ymmärräkään kaikkea, mitä hänelle sanotaan. 

Saralle on ollut raskasta käsitellä kokemuksiaan, ja ne ovat aiheuttaneet hänelle paljon surua. Viime aikoina hän on alkanut “tottua” tilanteeseen. Toisaalta Sara on miehensä kanssa myös miettinyt vakavasti sitä, voisivatko he palata lähtömaahansa – siellä heitä ainakin kohdeltaisiin niin kuin muitakin. Saralle on vaikea ymmärtää ihmisten epäkunnioittavaa käytöstä, koska hän itse pyrkii kunnioittamaan kaikkia. Sara kysyykin: “Miksi he eivät voi ymmärtää, että me olemme samanlaisia ihmisiä kuin hekin?”

Yksittäisenä ihmisenä hän kokee voivansa vaikuttaa hyvin vähän vihapuheen torjuntaan, vaikka usein sanookin muutaman lauseen vihapuheen puhujalle takaisin. Sara pyrkii asennoitumaan vihapuheen puhujiin siten, että usein heillä itsellään on vaikeaa. Toisaalta, se ei kuitenkaan riitä: vihapuhe on Saran mielestä “kaikkien ongelma”. 

 

Haastattelija: Anne Riutta

 

Oman Uran Asiantuntija -hankkeessa valmistaudutaan työelämään

African Carella on alkanut uusi Oman Uran Asiantuntija (OUA) -hanke....

RYHMÄNOHJAAJAKSI NUORTEN RYHMIIN?

African Caren uuteen hankeeseen etsitään ryhmänohjaajaa.  Hankkeessa on tarkoitus luoda toimintamalli,...
Uutisarkisto

Tilaa uutiskirje

Tilaa

© African Care ry

Rahankeräyslupa: RA/2021/539

Takaisin ylös