Synnytysklinikka- ja koulutushanke

Kerro ystävälle

Synnytysklinikka ja kätilöiden koulutusta Somaliassa

Somalia on arvioitu vaarallisimmaksi maaksi äideille: yksi 18 naisesta kuolee raskauden tai synnytyksen vuoksi.

Synnytysklinikkahanke Somaliassa sai alkunsa paikallisesta tarpeesta, kun African Caren toiminnanjohtaja Batulo Essak tutustui Volunteers for Medical and Development Service (VMSDO) -järjestön synnytysklinikkaan Mogadishun lähellä olevassa Afgoin kaupungissa. Klinikka oli yhden huoneen kokoinen tila, jossa äideillä oli mahdollisuus synnyttää vapaaehtoisen henkilökunnan, kätilöiden ja lääkärin, tukemina. Henkilökunta toivoi, että klinikka voisi saada suuremmat tilat, lisää synnytyksissä tarpeellisia laitteita ja palkattua henkilökuntaa, ja pyysi tähän tukea Essakilta.

Ulkoministeriön rahoituksen ansiosta African Care saattoi aloittaa klinikan tukemisen vuonna 2012. Klinikalla synnyttää vuosittain turvallisesti ja maksutta lähes 1000 naista, joista osa on tullut maaseudulta jopa yli 70 kilometrin päästä. Klinikalla naisia tuetaan koko raskauden ajan – odotuksen aikana, synnytyksessä ja synnytyksen jälkeen. Vähävaraisimmille äideille on haluttu antaa myös äitiyspakkaus, josta löytyy hygieniatarvikkeita, vaatteet äidille ja lapselle ja hyttysverkko malariatartunnan välttämiseksi.  Lapset taas pääsevät neuvolaan ja saavat tarvitsemansa rokotukset. Klinikalla tehdään jatkuvaa silpomisen vastaista työtä ja tilastojemme mukaan 84% klinikalla synnyttäneistä äideistä on sitä mieltä, että silpominen on turhaa ja vahingollista. Synnytysklinikalla toimii myös raiskaustukipuhelin, jonka avulla raiskausten uhrit voivat saada tukea esimerkiksi syytteen nostamisessa.

Julkisen terveydenhoidon puuttuessa klinikalla on voitu tukea koko perheen terveyttä. Vuosittain yli 11 000 ihmistä saa sieltä välttämätöntä terveydenhoitoa kuten haavojen hoitoa, antibiootteja ja pieniä leikkauksia. Afgoista kotoisin olevien lisäksi klinikkaa voivat käyttää alueen yli 56 000 sisäistä pakolaista. Yli 2,6 miljoonaa somalialaista on pakolaisina omassa maassaan kuivuuden, tulvien ja konfliktien vuoksi, erityisesti terroristijärjestö Al-Shabaabin väkivallan takia.

Klinikka vaikuttaa alueen äitien terveyteen myös kouluttamalla kyläkätilöitä. Kyläkätilöt tukevat synnytyksissä naisia, jotka eivät pääse synnyttämään klinikalle esimerkiksi pitkien välimatkojen tai äkillisesti alkaneen synnytyksen vuoksi. He osaavat myös neuvoa odotuksessa ja tunnistaa riskiraskaudet. Kyläkätilöitä on koulutettu jo 390, ja heidän ansiostaan yhä useampi nainen on voinut selvitä synnytyksestä.

Klinikka työllistää osa-aikaisen lääkärin ja 8 vuorotyötä tekevää kätilöä. Lisäksi synnytyksissä tukevat kymmenet vapaaehtoiset. He ovat kätilöksi tai sairaanhoitajaksi opiskelevia tai vastavalmistuneita, jotka eivät ole vielä löytäneet työpaikkaa, jolloin työ klinikalla vie heitä kohti tavoitteitaan. Koska Somaliassa ainoa vapaapäivä on perjantai, myös monet vapaaehtoisista työskentelevät kuutena päivänä viikossa.

Klinikan henkilökunnan vapaaehtoistyötä tarvittiin erityisesti vuonna 2015, kun osana kehitysyhteistyön määrärahojen leikkausta Suomen ulkoministeriö lopetti African Caren hankkeen tukemisen vuodeksi. Kun henkilökunnalle ei voitu enää maksaa palkkaa, he työskentelivät vapaaehtoisvoimin palkkatöiden ohessa, jotta klinikan toimintaa voitiin jatkaa.

Maksuttoman synnytysklinikan tarve alueella on ilmeinen. Äitiyskuolleisuuden väheneminen edellyttää pitkäjänteistä työtä terveydenhoidon kehittämisessä ja Somalian vakauttamisessa. African Caren tukema synnytysklinikka on osa tätä muutosta, joten toivomme, että työ voi jatkua suomalaisten lahjoittajien ja ulkoministeriön tukemana, kunnes maan hallinto pystyy huolehtimaan alueen äitien terveydestä.

Lahjoita hyvää

Tue toimintaamme aineettomalla lahjalla, tilisiirrolla tai kuukausilahjoituksella