Synnytysklinikka- ja koulutushanke

Kerro ystävälle

Somalia on arvioitu vaarallisimmaksi maaksi äideille

Synnytysklinikkahanke Somaliassa sai alkunsa paikallisesta tarpeesta, kun African Caren toiminnanjohtaja Batulo Essak tutustui Volunteers for Medical and Development Service (VMSDO) -järjestön synnytysklinikkaan Mogadishun lähellä olevassa Afgoin kaupungissa. Klinikka oli yhden huoneen kokoinen tila, jossa äideillä oli mahdollisuus synnyttää vapaaehtoisen henkilökunnan, kätilöiden ja lääkärin, tukemina. Henkilökunta toivoi, että klinikka voisi saada suuremmat tilat, lisää synnytyksissä tarpeellisia laitteita ja palkattua henkilökuntaa, ja pyysi tähän tukea Essakilta. Ulkoministeriön rahoituksen ansiosta African Care aloitti klinikan tukemisen vuonna 2012.

Synnytysklinikka- ja koulutushankkeen ansiosta Afgoin klinikalla tehdään edelleen monipuolista työtä alueen ihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi. Nykyään klinikalla synnyttää vuosittain turvallisesti ja maksutta yli 1000 naista. Osa naisista matkustaa maaseudulta jopa yli 70 kilometrin päästä. Synnytyksen lisäksi naisia tuetaan klinikalla jo raskauden aikana ja vielä synnytyksen jälkeen. Klinikalla äitiyskuolleisuus ja kohtukuolemat ovat pysyneet erittäin alhaisina. Vähävaraisimmille äideille annetaan äitiyspakkaus, joka sisältää hygieniatarvikkeita, vaatteita äidille ja lapselle sekä hyttysverkon malariatartunnan välttämiseksi.

Julkisen terveydenhoidon puuttuessa klinikalla pyritään tukemaan koko perheen terveyttä. Klinikalta saa välttämätöntä terveydenhoitoa kuten antibiootteja, haavojen hoitoa ja pieniä leikkauksia. Lapset pääsevät neuvolaan ja saavat tarvitsemansa rokotukset. Afgoista kotoisin olevien lisäksi klinikkaa voivat käyttää alueella elävät maan sisäiset pakolaiset.

Hanke tukee alueen äitien terveyttä myös kouluttamalla vuosittain kyläkätilöitä. Kyläkätilöt tukevat naisia, jotka eivät pääse synnyttämään klinikalle esimerkiksi pitkän välimatkan tai äkillisesti alkaneen synnytyksen vuoksi. Kyläkätilöt antavat tukea raskausaikana, osaavat tunnistaa riskiraskaudet ja jakavat yleistä tietoa esimerkiksi hygieniasta. Hanke tarjoaa jo koulutetuille kyläkätilöille myös mentorointikoulutuksia. Koulutuksissa kyläkätilöt seuraavat klinikan henkilökunnan työskentelyä, mikä tukee heidän omaa ammattitaitoaan.

Kaiken lisäksi hankkeessa tehdään merkittävää ja pitkäjänteistä silpomisen vastaista työtä. Hankkeessa kerättyjen tilastojen mukaan 84 % klinikalla synnyttäneistä äideistä on muuttanut asennettaan silpomista kohtaan, ja pitää tyttöjen ympärileikkausta vahingollisena. Klinikan henkilökunta järjestää aktiivisesti yleisötilaisuuksia, joiden tavoitteena on lisätä tietoisuutta silpomisen haitoista. Lisäksi synnytysklinikalla toimii myös raiskaustukipuhelin, jonka avulla raiskausten uhrit voivat saada tukea esimerkiksi syytteen nostamisessa.

Lahjoita hyvää

Tue toimintaamme aineettomalla lahjalla, tilisiirrolla tai kuukausilahjoituksella