Nimi on enne – erään vauvan tarina

28.4.2022

 

Vastasyntynyt vauva itkee.

Caisha-vauvan ensiparkaisu kuultiin Afgoin synnytysklinikalla.

Kaksi vuotta sitten elettiin poikkeuksellista aikaa, kun koronapandemia oli levinnyt ympäri maailmaa. Kouluja, sairaaloita, puistoja, kauppoja, ravintoloita, alueita ja jopa kokonaisia valtioita suljettiin. Ihmiset totuttelivat etäelämään, koronakaranteeneihin ja vanupuikkoihin nenänieluissaan. Totuttelua vaativat myös epätietoisuus ja huoli omasta ja läheisten terveydestä sekä jaksamisesta.

Eräällä Etelä-Somalian Afgoissa asuvalla naisella huolta oli kannettavanaan kahden edestä – olihan hän viimeisillään raskaana. Huoli koronan vaikutuksesta vauvan terveyteen oli kova, samoin kuin pelko synnytyksen epäonnistumisesta. Onneksi nainen pääsi kuitenkin synnyttämään African Caren tukemalle synnytysklinikalle ammattitaitoisten kätilöiden osaaviin käsiin. Synnytys meni hyvin ja terve vauva syntyi maailmaan. Hän sai nimekseen Caisha.

 

”Lasten rokottaminen on vanhempien tärkeä vastuu lapsiaan kohtaan”           – Caishan äiti

 

Kaksivuotias Caisha tyttö katsoo suoraan kameraan.

Caisha on arabiaa ja tarkoittaa elossa olevaa.

Caisha-vauva, kuten kaikki klinikalla syntyneet vauvat, sai heti maailmaan tultuaan kolme rokotetta, jotka suojaavat häntä poliolta, tuhkarokolta ja tuberkuloosilta – taudeilta, jotka koronan lisäksi ovat kyseisellä alueella todellinen uhka. Rokotekattavuus Somaliassa on melko alhainen ja esimerkiksi poliolta suojaavan BCG rokotteen oli vuonna 2020 maassa saanut vain 37 % vuoden ikäisistä vauvoista. Kaupungeissa tilanne on huomattavasti parempi kuin maaseudulla. Caishan äidin mielestä lasten rokottaminen on vanhempien tärkeä vastuu lapsiaan kohtaan.

Puolentoista vuoden ikäisenä Caisha sairastui malariaan – mihin rokotetta ei valitettavasti ole saatavilla. Caishan äiti vei tytön hoitoon samaiselle klinikalle, jossa kuultiin myös hänen ensiparkaisunsa puolitoista vuotta aikaisemmin. Ympäri vuoden ja vuorokauden auki olevalla klinikalla tarjotaankin turvallisempien synnytysten lisäksi muun muassa yksittäisiä konsultaatioita, terveydenhuollon palveluita sekä neuvolapalveluita. Klinikan osaavan henkilökunnan avulla Caisha parantui malariasta. Nyt hän on kaksivuotias terve ja iloinen lapsi.

Caisha on arabian kieltä ja se tarkoittaa vapaasti suomennettuna eloisaa, elossa olevaa. <3

Klinikalla syntyy vuosittain yli tuhat Caishan kaltaista vauvaa. Varmistetaan yhdessä, että jokainen heistä saa turvallisen synnytyksen. Lahjoita nyt.

 

Uutisarkisto

Tilaa uutiskirje

Tilaa

© African Care ry

Rahankeräyslupa: RA/2021/539

Takaisin ylös