Globaalikasvatuskurssilla keskustellaan valtarakenteista | African Care ry

Globaalikasvatuskurssilla keskustellaan valtarakenteista

14.9.2018

Meri-Rastilassa kello lähestyy viittä. Voileivät ja jogurtti maistuvat suoraan koulusta tulleille kurssilaisille. Ohjaajat Tuuli Vauramo ja Hilla Aaltio kertaavat vielä yhdessä sovitut keskustelusäännöt ennen illan teemaan syventymistä.

Lukiolaiset Deeqa ja Minea ovat tulleet kurssille syventymään aiheisiin, joista kouluissa ehditään puhua harvoin.

”Kun kuuluu itse vähemmistöön, kiinnostaa kuinka asioita voi muuttaa. Kiinnostaa tietää myös ongelmista, joiden ei itse tiedä edes olevan olemassa”, Deeqa kertoo.

”Eniten odotan niitä aiheita, joista tiedän olevani eri mieltä kuin monet muut. Ihmisen täytyy haastaa itseään”, sanoo Minea.

Kurssilla valtarakenteita käsitellään esimerkiksi maailmantalouden rakenteiden ja rasismin kautta. Kurssilaiset pääsevät kuulemaan myös vierailevia asiantuntijoita.

Tänään aloitetaan kuitenkin pohtimalla sukupuolen käsitettä. Nuoret ottavat paikkansa huoneessa sen mukaan, millaiseksi he käsittävät sukupuolen. Suurin osa valitsee seinän, jossa sukupuolta pidetään ensisijaisesti fyysisenä ominaisuutena.

Tunnin edetessä keskustellaan siitä, kuinka moninainen sukupuoli voi olla ja kuinka sukupuoleen liittyvät valtarakenteet vaikuttavat jokaiseen. Moni kertoo huomanneensa, kuinka tytöltä voidaan odottaa enemmän osallistumista kotitöihin kuin pojalta tai kuinka harvoin oppikirjoissa on samaa sukupuolta olevia pareja.

Parhaimmillaan valtarakenteisiin tutustuminen kannustaa toimimaan rakenteiden muuttamiseksi. Vauramo onkin iloinen, että kurssilaiset ovat innostuneet aiheista.

”Aikaisemmilla kursseilla monet ovat sanoneet, että joissain asioissa silmät ovat avautuneet. Monet ovat myös kertoneet, että uutisia katsoo kurssin jälkeen ihan eri tavalla.”

Valtarakenteet näkyviksi -globaalikasvatushanketta rahoittaa Ulkoministeriö.

 

© African Care ry

Rahankeräyslupa: RA/2021/539

Takaisin ylös