Kuivuutta ja nälänhätää – näin voit tukea maan sisäisiä pakolaisia Somaliassa

9.11.2022

Ilmastonmuutoksen aiheuttama historiallisen paha kuivuustilanne koko Itä-Afrikan alueella on jatkunut jo kolme vuotta, mikä on johtanut alueella suureen nälänhätään. Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa pahentaa tilannetta ennestään, sillä Ukraina on tavallisesti ollut merkittävin viljantuoja Somaliaan. Monien ruokatarvikkeiden hinta on moninkertaistunut tilanteen seurauksena, eikä kaikilla kaupungeissakaan asuvilla ihmisillä ole varaa ruokaan.

Erityisesti kuivuudesta kärsivät kuitenkin maaseuduilla asuvat ihmiset, joista suurin osa on maanviljelijöitä ja paimentolaisia, ja joiden elanto riippuu karjasta ja viljelysadosta. Kokonaisia perheitä on joutunut jättämään kotinsa, sillä kuivuus on tappanut lähes koko karjan, eikä alueella kasva enää mitään viljelytuotteita tai rehua. Ihmiset pyrkivät maaseuduilta kohti kaupunkeja, eikä kaikki selviä matkasta kuivuudessa ja kuumuudessa. Kaupunkeihin päästyään moni joutuu maan sisäiseksi pakolaiseksi, ja arviolta jo miljoona somalialaista elää maassa kuivuuden takia sisäisenä pakolaisena.

Sisäiset pakolaiset kärsivät laajasti ruoan puutteesta ja sen aiheuttamasta aliravitsemuksesta sekä ilmaisen terveydenhuollon ja suojaisan nukkumapaikan puutteista. Erityisesti aliravitsemus vaikuttaa lapsiin, sillä ravintopitoisen ruoan saanti on heille elintärkeää.

African Care kerää varoja kuivuudesta kärsivien auttamiseksi Afgoin alueella Somaliassa. Kerätyillä varoilla ostetaan ravintopitoisia ruokatarvikkeita eniten apua tarvitseville. Paikallinen synnytysklinikkamme koordinoi avun perille menemistä.

Helpota alueen ihmisten hätää ja lahjoita tilanteeseesi sopiva summa kuivuuskeräykseemme. Voit lahjoittaa joko verkkokauppamme kautta, MobilePaylla numeroon 17400 (viite: ”Kuivuuskeräys”) tai suorana tilisiirtona tilinumeroon FI91 1011 3000 2794 05 (Viitenumero: 1960).

Lämmin kiitos tuestasi!

© African Care ry

Rahankeräyslupa: RA/2021/539

Takaisin ylös