Blogipostaus: Toiminnanjohtajan matkakuulumiset Somaliasta

13.1.2023

Toiminnanjohtajamme Batulo kävi loppuvuodesta vierailulla Somaliassa ensimmäistä kertaa korona-ajan jälkeen. Paljon oli muuttunut Mogadishussa kolmessa vuodessa; mm. monet tiet olivat paremmassa kunnossa, uusia korkeita kerrostaloja ja villoja oli rakennettu, ja kaupunkiin rakennetaan koko ajan lisää.

Liikenne Mogadishussa on edelleen yhtä vilkasta kuin ennenkin, ja ruuhkat sekä huonokuntoiset autot liikenteessä huolestuttivat. Somaliassa ei ole velvollisuutta katsastuttaa kulkuvälineitä samalla tavalla kuin Suomessa, joten liikenteen seassa saattaa liikkua autoja, joissa ei jarrutkaan toimi. Matkustamiseen tulee myös varata aina runsaasti aikaa, sillä koskaan ei etukäteen tiedä, milloin mikäkin reitti on suljettuna liikenteeltä ja mistä asti määränpäähän joutuu kiertämään.

Erilaiseen liikenteeseen ja turvallisuustilanteeseen tottuneena Batulo kertoo olleensa hyvin jännittynyt ja huolestunutkin varsinkin ensimmäisinä päivinä, mutta pystyneensä rentoutumaan parin päivän kuluessa. Hotelli oli turvallinen ja lähistöltä löytyi hyviä ravintoloita. Ja mitä ruokaa! Hedelmät olivat niin tuoreita ja maukkaita, ettei sellaisia saa Suomesta ikinä. Suomalaisten talvipukeutumiseen tottuneena myös ihmisten värikäs pukeutuminen piristi silmää ja katukuvaa, ja paikalliset olivat pääasiassa iloisia ja auttavaisia.

Batulo vieraili myös Baidoassa sairaaloissa, sekä tietysti African Caren ylläpitämällä synnytysklinikalla Afgoissa. Hän pääsi näkemään Afgoin entistä vihreämpänä; alueella on pitkään ollut kuivaa, mutta viime aikoina on saatu sateita, ja hiljalleen kasvit ovat alkaneet jälleen kasvaa ja kaivot täyttyä. Uutta elämää tulvillaan oli myös klinikka, jossa Batulo pääsikin lyhyen vierailunsa aikana avustamaan kolmosten, kaksosten ja yksittäisten vauvojen saattamisessa maailmaan.

Sana Batulon vierailusta oli kiirinyt, ja paikalla oli klinikan henkilökunnan lisäksi vierailijaa vastaanottamassa paljon vapaaehtoisia, kauempaakin tulleita kyläkätilöitä, ja jopa yksi eläkkeelle jäänyt kätilö. Batulon johdolla käytiin keskustelua turvallisesta synnyttämisestä, äitiydestä ja raskaudesta, sekä tehtiin riskikartoitusta näihin liittyen. Alueella on paljon köyhyyttä, aliravitsemusta ja osa synnyttäjistä joutuu matkustamaan pitkiä matkoja klinikalle, joten riskisynnytykset ovat yleisiä. Koulutukseen osallistuneet osallistuivat aktiivisesti keskusteluun, ja kohtaamisista jäi todella hyvä fiilis ja innostunut olo. Erityisesti klinikan henkilökunnan kohtaaminen ilahduttaa joka kerta, tietäen kuinka hyvää ja arvokasta työtä he tekevät olosuhteista huolimatta.

© African Care ry

Rahankeräyslupa: RA/2021/539

Takaisin ylös